De wetenschap maakt onderscheid tussen acute en chronische pijn. Acute pijn is een lichamelijk reactie op een schadelijke prikkel. Stel je pakt een hete pan vast, dat doet pijn en je laat los. Zo voorkom je brandwonden. Heel nuttig dus. Acute pijn duurt ook voort zolang de wond geneest. Zo weet je dat je die plek even met rust moet laten. Ook heel slim van je lichaam.
Men spreekt van chronische pijn wanneer deze langer dan 12 weken aanhoudt. Soms is daar een duidelijke verklaring voor. In het geval van reuma of andere gewrichtsontstekingen bijvoorbeeld. Vaak ook is er geen lichamelijke oorzaak aan te wijzen. De pijn heeft dan zijn signaalfunctie verloren, maar kan nog steeds een enorme impact op je leven hebben. De pijn, stress en onzekerheid hebben vaak een negatieve invloed op je humeur en op de relaties met de mensen om je heen. Niet zelden ontstaat een negatieve spiraal van steeds minder ondernemen en steeds meer in de put raken waardoor er meer pijnklachten ervaren worden
Maar wist je dat 20% van de Nederlanders kampt met chronische pijnklachten? En dat je dus niet alleen bent.
Door samen je eigen wijze weg te bewandelen. Daarbij worden de laatste wetenschappelijke inzichten toegepast op jouw persoonlijke situatie. Om daar een goede balans in te vinden is vaak een zoektocht waarbij ik je kan helpen.
Tijdens de eerste behandeling volgt er een uitgebreide intake. Tijdens deze intake brengen we de hulpvraag in kaart om vervolgens, in overleg met jou, een passend behandelplan te maken.
Een onderdeel van het behandeltraject is het daadwerkelijk uitvoeren van activiteiten. Daarbij zal er gekeken worden naar welke werkmethode en gewoontepatronen je momenteel inzet. Door inzicht te krijgen in je eigen manier van handelen en gewoontes kun je zelf invloed uitoefenen in vergelijkbare situaties.
Maar ook:
Wat vind jij belangrijk om zelf te kunnen doen? En wat belemmert je daarbij? Door te onderzoeken waar jij blij van wordt waar je energie van krijgt, vinden we oplossingen voor praktische problemen. Bijvoorbeeld door uit te vogelen dat als je een taak nét wat anders aanpakt, ze minder belastend is. En mogelijk helpt het om je werkzaamheden anders over de dag te verdelen.
Inzicht hebben in je belastbaarheid is de basis van een optimaal leven met chronische pijn. Tijdens de behandelingen leer je steeds beter om, enerzijds je belastbaarheid te vergroten, en anderzijds je bezigheden met een minimale impact in te richten. Zo blijft er meer energie over. Dat geeft ruimte om je activiteiten uit te breiden. Hoe fijn is dat!